De beursrally op aandelenmarkten heeft de brede S&P 500-index in de VS de afgelopen twaalf maanden een koerswinst van bijna 40 procent bezorgd. Volgens een nieuwe langetermijnprognose van zakenbank Goldman Sachs kan dat echter ten koste van het rendement over de komend tien jaar gaan.

In een recent rapport schetst beursstrateeg David Kostin van de zakenbank dat het gemiddelde rendement van de S&P 500 over de komende tien jaar slechts 3 procent per jaar kan bedragen. Dat is fors minder dan de consensus van gemiddeld 6 procent rendement per jaar, die uit een peiling van 21 vermogensbeheerders volgt.

De afgelopen tien jaar boekte de S&P 500-index een gemiddeld rendement van 13 procent op jaarbasis.

De analyse van Kostin en zijn collega’s hanteert een gemiddeld rendement van 3 procent als middenscenario. In het meest negatieve scenario daalt de S&P 500 met 1 procent per jaar, terwijl een positief scenario op 7 procent rendement per jaar uitkomt voor de komende tien jaar.

De magere prognose voor het rendement van aandelen in de komende tien jaar heeft mede te maken met de dominantie van een kleine groep techreuzen op de beurs in de VS. Het enthousiasme voor de vooruitzichten van AI heeft beleggers naar een handvol aandelen gedreven, waardoor de concentratie van het rendement van de S&P 500-index het meest extreem is in meer dan honderd jaar.

Dat kan voor grote schommelingen zorgen. De aantrekkingskracht van AI-lievelingen zoals Nvidia berust op hypergroei en hoge winstmarges. Zulke extreme groei komt doorgaans echter in vlagen, gevolgd door periodes van normalisatie.

Zelfs als de AI-lievelingen de komende tien jaar goed blijven presteren, kunnen ze misschien niet dezelfde winstgroei vasthouden, terwijl dat de reden is dat beleggers bereid zijn om een premie voor ze te betalen.

De vooruitzichten van een gemiddelde rendement van 3 procent voor de S&P 500-index zijn zo somber dat zelfs obligaties met een lager risico, zoals de 10-jaars staatslening in de VS, naar verwachting beter zullen presteren met een rendement van gemiddeld 4 procent per jaar.

Goldman schat de kans dat obligaties het de komende 10 jaar beter zullen doen dan de brede aandelenindex op maar liefst 72 procent. Het rendement van aandelen overtreft in deze prognose de inflatie van gemiddeld 2,2 procent per jaar maar net.

De grafiek hieronder toont de verdeling van de gemiddelde rendementen van de S&P 500-index over een periode van tien jaar sinds 1930. Te zien is dat het maar zelden voorkomt dat de brede index over een 10-jaars periode een gemiddeld jaarrendement van slechts 3 procent laat zien.

Foto: Goldman Sachs

Sinds 1930 hebben aandelen slechts 13 procent van de tijd slechter gepresteerd dan de 10-jaars staatslening in de VS.

De grafiek hieronder toont de prognose voor het gemiddelde rendement van aandelen in de komende tien jaar, met de bandbreedte van minus 1 procent tot plus 7 procent. Ook ingetekend is de verwachting van het gemiddelde rendement van obligaties (4 procent per jaar ) en de inflatie (2,2 procent per jaar)

Foto: Goldman Sachs

Wat moeten beleggers doen?

Diversificatie wordt belangrijker dan ooit voor beleggers de komende jaren, concluderen de analisten van Goldman Sachs.

Mogelijk gaat de zogenoemde gelijkgewogen S&P 500-index de komende jaren beter presteren dan de reguliere index. Bij een gelijkgewogen index heeft elk aandeel een evengrote weging, terwijl bij een weging op basis van de marktkapitalisatie van beursbedrijven de grootste bedrijven het zwaarst meewegen in de index.

De grafiek hieronder toont de afwijking van het gemiddelde jaarlijkse rendement op 10-jaarsbasis van de gelijkgewogen S&P 500 ten opzichte van de reguliere S&P 500-index. De afgelopen jaren deed de gelijkgewogen index het slechter dan de reguliere S&P 500, maar de verwachting is dat dit kan kantelen in de komende tien jaar.

Foto: Goldman Sachs

Naast het toevoegen van een indexfonds op basis van de gelijkgewogen S&P 500 aan hun portefeuille, zouden beleggers ook kunnen kijken naar de mix tussen aandelen en obligaties. Dit kan een beter voor risico gecorrigeerd rendement opleveren, volgens de analisten van Goldman Sachs.

Verder is het belangrijk om flexibiliteit in te bouwen, op basis van de macro-economische ontwikkelingen, waarbij de ontwikkeling van de economische groei en de inflatie om strategische aanpassingen kan vragen.

LEES OOK: Analisten op Wall Street zijn verdeeld over de kansen voor aandelen: dit zeggen de ‘bulls’ en de ‘bears’